Τσουρέκι: Από που προέρχεται το όνομα και πως φτιάχνεται
Τσουρέκι λοιπόν, από που προέρχεται το όνομα και πως φτιάχνεται. Παρότι κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα θα έχει φάει έστω και μια φορά τσουρέκι, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν από που προήλθε αλλά και πως φτιάχνεται. Το τσουρέκι είναι ταυτισμένο με το Πάσχα. Πολλοί είναι αυτοί βέβαια που θα φάνε τσουρέκι εθιμοτυπικά και τα Χριστούγεννα. Φυσικά θα το βρείτε και στην διάρκεια όλου του χρόνου σε φούρνους αλλά και συσκευασμένο. Μείνετε μέχρι το τέλος του άρθρου για μια συμβουλή που όταν την δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν έχουμε την αποκλειστικότητα του τσουρεκιού στην Ελλάδα. Πολλές γειτονικές χώρες έχουν τσουρέκι ή κάτι παρόμοιο. Μάλιστα και οι ονομασίες τους μοιάζουν αρκετά. Υπάρχουν παρόμοιες παραδόσεις όπου στις γιορτές τους οι γειτονικοί λαοί έχουν συνταγές με γλυκό ψωμί. Η λέξη τσουρέκι θεωρείται ότι προήλθε από τη τούρκικη λέξη çörek. Στα τούρκικα αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη ζύμη με μαγιά. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας προφανώς το πήραμε και το μετατρέψαμε στα ελληνικά. Φυσικά το τσουρέκι υπάρχει και από τα παλιότερα χρόνια με τις ονομασίες λαμπρόψωμο ή λαμπροκολούρα. Ίσως μερικοί από εσάς να έχετε ακούσει άτομα μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας να το λένε και έτσι.
Σε γενικές γραμμές η συνταγή για ένα παραδοσιακό τσουρέκι είναι ίδια. Ορισμένοι, χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά που του δίνουν άρωμα. Τα πιο κλασσικά αρωματικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η μαστίχα και το μαχλέπι. Κάποιο άλλοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν βανίλια, κάρδαμο, κονιάκ και ξύσμα πορτοκαλιού. Όπως και να το φτιάξετε είναι ωραίο και είναι σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις μνήμες του καθενός.
Τι χρειαζόμαστε και τι να προσέξουμε
Τα σίγουρα υλικά είναι σκληρό αλεύρι ή αλλιώς αλεύρι για τσουρέκι, νωπή μαγιά, βούτυρο καλής ποιότητας και φυσικά ζάχαρη. Επιπλέον, σε πολλές συνταγές προτείνουν και αυγά για την ζύμη και ένα για επάλειψη.
Όπως είναι συνηθισμένο το σχήμα του τσουρεκιού γίνεται πλεξούδα.
Πάμε όμως να δούμε ορισμένες συμβουλές για τον τρόπο παρασκευής του. Η ζύμη του τσουρεκιού δεν θέλει πολύ δουλειά, τόσο όσο. Ανακατέψτε καλά τα υλικά αλλά μην το παρακάνετε με το ζύμωμα. Έπειτα είναι πολύ σημαντικό το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να πετύχουμε ένα αφράτο και μαλακό τελικό αποτέλεσμα.
Τσουρέκι: πως φτιάχνεται
Αφού μάθαμε για το όνομα και κάποια μυστικά του. Ας δούμε λοιπόν, τσουρέκι: πως φτιάχνεται.
Θα ξεκινήσετε με το μείγμα της μαγιάς πρώτα. Λιώστε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Αφήστε το μείγμα σας να κρυώσει λίγο και να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία. Μπορείτε να δείτε την θερμοκρασία, βάζοντας το δάχτυλο σας. Αν δείτε ότι είναι χλιαρό, μπορείτε να προσθέσετε την μαγιά και να ανακατέψετε. Ο λόγος που θέλουμε να είναι χλιαρό το μείγμα πριν προσθέσουμε την μαγιά, είναι για να μην την κάψουμε. Αφού προσθέσετε την μαγιά και ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί, αφήστε το μείγμα να κάτσει για ένα τέταρτο.
Κοσκινίστε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέστε έπειτα το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά, αλλά μην το παρακάνετε. Όταν δείτε ότι η ζύμη δεν κολλάει πολύ στα χέρια και την λεκάνη σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Αφήστε την ζύμη στην λεκάνη σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για τουλάχιστον δύο ώρες. Μετά από δύο με τρεις ώρες θα έχει διπλασιαστεί.
Ανοίγετε την ζύμη σε ρολά και τυλίγετε σε σχήμα πλεξούδας. Για να δώσετε το κλασικό χρώμα που έχουμε συνηθίσει στο τσουρέκι, αλείψτε με ένα πινέλο ένα κρόκο αυγού στην επιφάνεια. Φυσικά, μπορείτε να διακοσμήσετε το τσουρέκι σας σύμφωνα με τα γούστα σας. Το πιο παραδοσιακό είναι αμύγδαλο φιλέ.
Υλικά για το τσουρέκι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- ½ λίτρο γάλα
- 18γρ. ξηρή μαγιά ή 60γρ. νωπή μαγιά
- 300γρ. ζάχαρη
- ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 4 μεσαία αυγά
- 125γρ. βούτυρο
- 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
- 8γρ. μαχλέπι σε σκόνη
Με αυτές τις δοσολογίες βγαίνουν 4-5 τσουρέκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.
Φυσικά, αν θέλετε να πετύχετε τα ιδανικά αποτελέσματα ξέρετε που να πάτε για να δείτε την τέλεια και αναλυτική συνταγή. Ε ναι, στον Άκη.
Η συμβουλή που σας υποσχεθήκαμε. Παρότι το τσουρέκι είναι γλυκό και έχουμε συνηθίσει να το γευόμαστε με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο. Φτιάξτε ένα τοστ, αντί για τις κλασσικές φέτες του τοστ όμως δοκιμάστε να βάλετε φέτες από το τσουρέκι που σας έχει μείνει. Απλώστε λίγο βούτυρο σε κάθε φέτα, βάλτε τα αγαπημένα σας υλικά του τοστ και ψήστε το. Το αποτέλεσμα του είναι μοναδικό. Αν το δοκιμάσετε, θα χαρούμε πολύ να λάβουμε τα σχόλια σας (φυσικά ξέρουμε ήδη ότι θα είναι θετικά).
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές, μυστικά και οτιδήποτε αφορά το φαγητό στην κατηγορία μας FOOD