Γιατί παίρνω κιλά ενώ γυμνάζομαι και τρώω σωστά?
Έχεις ξεκινήσει να γυμνάζεσαι και να τρως σωστά σε καθημερινή βάση (και μπράβο σου για αυτό). Παρατηρείς ότι όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά αντί να εμφανιστεί ένα μικρότερο νούμερο, ξαφνικά βλέπεις να έχεις πάρει κιλά. Τότε είναι που ξεπετάγονται στο μυαλό σου οι κλασσικές ερωτήσεις. “Γιατί παίρνω κιλά” και “Πως παίρνω κιλά” είναι οι πρώτες ερωτήσεις που ξεπηδούν στο κεφάλι σου.
Μην αγχώνεσαι όμως. Είναι εύκολο να απογοητευτείς από το νούμερο της ζυγαριάς. Το αποτέλεσμα, να σταματήσεις την προσπάθεια σου (ειδικά αφού προσέχεις την διατροφή σου και γυμνάζεσαι σωστά). Όχι μην το κάνεις.
Οπότε βγάλε από το μυαλό σου την ερώτηση “Γιατί παίρνω κιλά ενώ γυμνάζομαι και τρώω σωστά?”.
Πρέπει να επιμείνεις στο στόχο σου και αργά ή γρήγορα τα αποτελέσματα θα φανούν.
Ας δούμε όμως 4 λόγους που θα απαντήσουν το ερώτημα “Γιατί παίρνω κιλά” μάλιστα ενώ γυμνάζεσαι
Κατακράτηση υγρών
Τελειώνεις το πρόγραμμα γυμναστικής και θεωρείς ότι έχεις χάσει κιλά, πολλά από αυτά που νομίζεις ότι χάνεις όμως εκείνη τη στιγμή είναι υγρά. Μετά από έντονη άσκηση, ο οργανισμός σου προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά κρατώντας επιπλέον νερό. Το νερό αποτελεί το 65% με 90% του βάρους ενός ανθρώπου και μπορεί να μπερδέψει λίγο την ζυγαριά σου. Δείχνοντας έτσι, μια απόκλιση τιμών έως και 5 κιλά σε διάστημα μερικών μόλις ημερών. Για αυτό το λόγο είναι τόσο δημοφιλή τα προϊόντα και οι τακτικές που είναι διουρητικά. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτές οι πρακτικές πέραν από επικίνδυνες για τον οργανισμό φέρνουν παροδικά αποτελέσματα. Και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν σε βοηθάνε στο να χάσεις κιλά αποτελεσματικά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα τα πάρεις πίσω και θα απογοητευτείς πολύ γρήγορα.
Αύξηση βάρους ακριβώς μετά από προπόνηση
Έχετε παρατηρήσει ότι η ζυγαριά ανεβαίνει μετά από μια έντονη προπόνηση (ή ακόμα και μια ή δύο μέρες αργότερα);
Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι παίρνετε βάρος.
«Οι μύες, το λίπος, τα οστά, ο εγκέφαλος και η νευρική οδός, ο συνδετικός ιστός, το αίμα, η λέμφος, τα εντερικά αέρια, τα ούρα και ο αέρας που μεταφέρουμε στους πνεύμονές μας συνθέτουν τη μάζα της κλίμακας ενός ατόμου», εξηγούν ορισμένοι επιστήμονες.
Η ποσότητα της μάζας σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να κυμαίνεται έως και 15% αμέσως μετά από μια ρουτίνα προπόνησης. Σύμφωνα με ειδικούς, οι έντονες προπονήσεις δημιουργούν μεταβλητότητα της ζυγαριάς. Εξαιτίας παραγόντων όπως η ενυδάτωση, η φλεγμονή από την επούλωση μυϊκού τραυματισμού και ακόμη και η ποσότητα των εντερικών υπολοίπων, των ούρων και του όγκου αίματος.
Αυτό είναι όλο: εάν παίρνετε βάρος ενώ ασκείστε και τρώτε καλά, πιθανότατα δεν είναι ο τύπος αύξησης βάρους που νομίζετε ότι είναι.
Τακτική άσκηση και αύξηση βάρους μετά από προπόνηση δύναμης
Όταν ρίχνουμε μια ματιά στη ζυγαριά, ένα δημοφιλές σχόλιο είναι ότι «οι μύες είναι βαρύτεροι από το λίπος», το οποίο είναι ψευδές, εξηγούν οι ειδικοί.
Ένα κιλό λίπους ζυγίζει το ίδιο με ένα κιλό μυών, αλλά ο μυϊκός όγκος είναι πιο πυκνός από τον όγκο του λίπους, καθιστώντας τον βαρύτερο. Το βάρος της ζυγαριάς σας μπορεί να αυξηθεί ενώ το ποσοστό του σωματικού σας λίπους μειώνεται. Αλλά έχετε αρχίσει να βελτιώνετε τη σύσταση του σώματός σας με τις προπονήσεις σας. Το καταφέρνετε αποκτώντας περισσότερη πυκνή μυϊκή μάζα και μειώνοντας το σωματικό λίπος.
Η ζυγαριά είναι αχρείαστη για την παρακολούθηση αυτών των αλλαγών επειδή συμβαίνουν σε εβδομάδες και μήνες (όχι ώρες ή ημέρες).
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ναι είναι φυσικό να παίρνετε βάρος κατά την άσκηση.
“Ανησυχείτε αν η άσκηση με βάρη θα σας κάνει να πάρετε κιλά?”
Τώρα καταλάβετε ότι δεν έχετε να ανησυχείτε για αυτό. Συνεχίστε την σωστή προπόνηση και κατάλληλη διατροφή και το σώμα σας θα δείχνει και αισθάνεται καλύτερα από ποτέ.
Αύξηση βάρους: Μυϊκή μάζα εναντίον λίπους
Όπως είπαμε και παραπάνω, η ζυγαριά δεν μπορεί να σας πει πόσο από το σωματικό σας βάρος είναι μυς έναντι λίπους (τουλάχιστον όχι με ακρίβεια και αξιοπιστία). Επομένως δεν είναι το καλύτερο εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου που σημειώνεται, εάν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.
Εδώ να σημειώσουμε πως η συνεχής παρακολούθηση του αριθμού στη ζυγαριά, όταν η απώλεια βάρους δεν είναι ο πρωταρχικός σας στόχος αλλά επιδιώκεται μια καλύτερη εμφάνιση και ένα υγιέστερο και πιο δυνατό σώμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική σπατάλη του χρόνου και της σκέψης σας.
Χρόνο και σκέψη που θα αφιερώνεται στο να αναρωτιέστε “γιατί παίρνω βάρος;” ή “γιατί συνεχίζω να παίρνω κιλά;”
Συμπέρασμα – Ξεχάστε το “Γιατί παίρνω κιλά”
Συνεχίστε την προσπάθεια και τα αποτελέσματα θα έρθουν.
Τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν και θα παραμείνουν εφόσον ξέρετε ποιος είναι ο στόχος και το κάνετε προσεχτικά και μεθοδικά. Προσπαθήστε να βρείτε ένα πλάνο διατροφής και άσκησης που ταιριάζει στην καθημερινότητα σας και να μείνετε σταθεροί σε αυτό και σε καμία περίπτωση μην καταφεύγετε σε ελκυστικές αλλά ψεύτικες δίαιτες και ασκήσεις του στυλ “Με αυτή τη δίαιτα θα χάσετε 10 κιλά σε έναν μήνα” και “Αυτή η άσκηση καίει το κοιλιακό λίπος”. Απλά θα χάσετε το χρόνο σας, ότι κιλά χάσετε θα ξαναγυρίσουν πίσω (πιθανόν και με ένα επιπλέον επιτόκιο) και υπάρχουν κίνδυνοι να βλάψετε τον οργανισμό και την υγεία σας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα στην κατηγορία Fitness.
Μπορείτε να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος στο iatronet.gr.