Γιατί κάποιοι δεν παραδέχονται το λάθος τους
Σίγουρα πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί “Γιατί κάποιοι δεν παραδέχονται το λάθος τους”. Λάθη γίνονται καθημερινά. Μερικά είναι ασήμαντα, ενώ άλλα δημιουργούν προβλήματα. Το να μην αγοράσεις κάτι στο δρόμο για το σπίτι επειδή νομίζεις ότι έχεις αλλά τελικά ήσουν λάθος. Ή να φύγεις συγκεκριμένη ώρα από το σπίτι γιατί πιστεύεις ότι θα προλάβεις την πτήση, αλλά ξέρουμε το αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι όμως ότι κάποιοι άνθρωποι δεν παραδέχονται το λάθος τους. Δεν είναι ότι πιο εύκολο να παραδεχτείς το λάθος σου. Είτε μικρό είτε μεγάλο, το αποτέλεσμα είναι ότι θα φανείς λάθος. Αυτό για τον εγωισμό κάποιου μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Τα συναισθήματα όταν σφάλουμε δεν είναι και τα καλύτερα.
Μερικοί το λένε ευθέως. Ζητάνε συγνώμη και αναγνωρίζουν το λάθος τους.
Άλλοι πάλι το λένε, αλλά χωρίς να το λένε. Δείχνουν ότι κατάλαβαν ότι είναι λάθος. Χωρίς όμως να το λένε ευθέως και να ζητάνε συγνώμη. Το αφήνουν να εννοηθεί από τα λεγόμενα τους. Και είναι και αυτοί που δεν το παραδέχονται με τίποτα. Ακόμα και αν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι λάθος. Η λέξη συγνώμη δεν θα ακουστεί με το στόμα τους. Εκτός και αν πουν “Συγνώμη, είσαι λάθος”.
Υπάρχει γύρω μας
Οι πρώτες δύο περιπτώσεις είναι οι πιο κοινές και γνώριμες σε όλους μας. Συχνά οι άλλοι και εμείς φυσικά θα αναγνωρίσουμε το λάθος μας. Θα ζητήσουμε αμέσως συγνώμη ή θα το πούμε έμμεσα. Είναι λογικό. Συμβαίνει καθημερινά και σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις. Το πρόβλημα είναι στην τρίτη περίπτωση. Αυτή που κάποιοι δεν παραδέχονται το λάθος τους. Με το “κάποιοι” σίγουρα όλοι φέρνουμε κάποιο πρόσωπο στο μυαλό μας (μπορεί και περισσότερα από ένα).
Τι γίνεται όμως με αυτούς τους ανθρώπους που δεν παραδέχονται ποτέ ότι είναι λάθος?
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό? Πως λειτουργεί η σκέψη τους? Ευθύνεται ο εγωισμός τους?
Εντέλει γιατί δεν παραδέχονται ότι είναι λάθος, και μάλιστα συστηματικά?
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει να κάνει με το «Εγώ».
Ένα ευαίσθητο «Εγώ» διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τόσο εύθραυστο «Εγώ», συχνά συνοδευμένο με έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε γενικές γραμμές όχι και τόσο συγκροτημένοι ψυχολογικά. Η παραδοχή ενός λάθους για τέτοια άτομα μπορεί να φαντάζει βασανιστήριο για τον εγωισμό τους.
Να παραδεχτούν το λάθος και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα είναι κάτι μακρινό. Οι αμυντικοί μηχανισμοί και τα τείχη προστασίας που έχουν αναπτύξει με τα χρόνια δεν το επέτρεπαν. Ουσιαστικά διαστρεβλώνουν κάθε σημείο της πραγματικότητας γύρω τους για να την κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο απειλητική για αυτούς.
Βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφύγουν την παραδοχή του λάθους. Ακόμα και αν αντικρούσετε τα επιχειρήματα τους, θα βρουν καινούργιες δικαιολογίες. Αν επιχειρήσετε να το συνεχίσετε μέχρι να βρείτε το δίκιο σας, το πιθανότερο είναι να στραφεί απέναντι σας, κάνοντας προσωπική επίθεση.
Τι συμπεραίνουμε για αυτούς που δεν παραδέχονται το λάθος τους
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως τέτοιοι άνθρωποι είναι εύθραυστοι. Με μία πρώτη ματιά, τέτοιοι άνθρωποι στον κύκλο τους φαίνονται δυνατοί. Η επιμονή τους και η σταθερότητα στις απόψεις και το “δίκιο” τους, φαίνεται αρχικά σαν δυναμισμός. Κάτι τέτοιο όμως, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι, αφού η στάση τους απλά έχει διαμορφωθεί έτσι για να προστατευτούν από την ανασφάλεια τους.
Σίγουρα είναι δύσκολο να συναναστρέφεσαι καθημερινά με τέτοιους ανθρώπους. Δεν μπορείς να δέχεσαι καθημερινά την στάση τους και να πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω πάντα εσύ. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ένα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατοί, αλλά ψυχολογικά αδύναμοι και πιθανώς πληγωμένοι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε ανοιχτά μαζί τους. Να τους ακούσετε και να επικοινωνήσετε πραγματικά και εις βάθος. Όταν νιώσουν ασφαλείς μαζί σας, ίσως δείτε έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο.
Πάντα είναι καλό να τους παροτρύνετε να μιλήσουν με έναν ειδικό. Ο ψυχολόγος δεν είναι ταμπού πλέον στις μέρες μας, αλλά ένας επιστήμονας που μπορεί να σας στηρίξει και να σας καθοδηγήσει στον δρόμο της εξέλιξης. Μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για να καταλάβετε την σημασία του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βρείτε παρόμοια άρθρα στην στήλη Ψυχολογία.