Ο μετοχικός Δούρειος Ίππος των τραπεζών
Το είχαμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά από πολλά χρόνια πλησιάζουν επιτέλους στην Ιθάκη τους με την εξυγίανση των ισολογισμών τους να σπρώχνει όλο και περισσότερο προς την υγιή κερδοφορία ισχυροποιώντας έτσι περαιτέρω την καθαρή τους θέση και την ελκυστικότητα των οικονομικών τους δεικτών. Μέρα με την ημέρα η εικόνα αυτή αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται όλο και πιο πολύ στα μάτια των επενδυτών.
Πέρα από το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το αποδεικνύουν και οι κυοφορούμενες κινήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα από μεγάλους επενδυτικούς οίκους οι οποίοι ενδιαφέρονται όχι μόνο να πραγματοποιήσουν μια κλασική επένδυση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά να εισέλθουν από την κεντρική πύλη ως βασικοί στρατηγικοί μέτοχοι χρησιμοποιώντας ως “Δούρειο Ίππο” τα ποσοστά που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προφανώς και οι μεγάλοι αυτοί επενδυτές δεν θα πάταγαν καν στο κατώφλι των τραπεζών αν δεν έβλεπαν ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και μηδενική εξωγενή επικινδυνότητα.
Έτσι, μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχουμε το έντονο ενδιαφέρον της ΙΟΝ Group για την Τράπεζα Πειραιώς, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 1,34 ευρώ ανά μετοχή για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Έχουμε και το ενδιαφέρον από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει κάποιο ενδεικτικό επίπεδο τιμής. Και στις δύο περιπτώσεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τηρεί μια προφανή επενδυτική σιγή ιχθύος διαμηνύοντας ότι η στρατηγική αποεπένδυσής του είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Παράλληλα η Reggeborgh Invest B.V συνεχίζει την επίθεσή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank έχοντας περάσει πάνω από το 5% με κάποιους γνώστες των καταστάσεων να μιλάνε ακόμα και για αρπαγή του 10%. Οπωσδήποτε η έντονη κινητικότητα που υπάρχει και θα υπάρξει στο χώρο των τραπεζών φωτίζει έντονα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαμορφώνοντας μια πιο “θερμή” επενδυτική εικόνα.
Ξεκινάμε τη διαγραμματική ανάλυση των τραπεζών από τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου παρά τις τελευταίες οχλήσεις της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί ακόμα την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο με μια κεφαλαιοποίηση των 3,48 δισ. ευρώ. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε τη μετοχή να έχει πραγματοποιήσει μια ανοδική κίνηση της τάξεως του +14% από την ισχυρή αγοραστική βάση των 0,84 ευρώ χτυπώντας τιμές μέσα στη ζώνη αντίστασης των 0,93 με 0,96 ευρώ. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατά πρώτον η διατήρηση της τιμής της μετοχής πάνω κυρίως από τα 0,9160 ευρώ και κατά δεύτερον η εδραίωση των 0,945 ευρώ ως διαγραμματικό “πάτημα” και απαρχή μιας ανοδικής κίνησης προς το πολύ κρίσιμο σημείο αντίστασης των 0,99 με 1 ευρώ, όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος καθοδικός στροφέας “W”. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάλυση του εν λόγω στροφέα θα αλλάξει σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα της μετοχής ανοίγοντας το μεσομακροπρόθεσμο τοπίο για τα υψηλά του 2022 στα 1,1590 ευρώ.
Πολύ ενδιαφέρουσα διαγραμματική εικόνα έχει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) μετά και την πρόσφατη ανοδική τμήση του μακροπρόθεσμου καθοδικού στροφέα πίεσης “U” στα 3,34 ευρώ περίπου. Η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας όχι μόνο με το επίπεδο αντίστασης των 3,75 ευρώ αλλά κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τα υψηλά του έτους στα 4,10 ευρώ. Για να μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανό το εν λόγω ανοδικό σενάριο η τιμή της μετοχής δεν θα πρέπει να χάσει την επαφή με τη ζώνη των 3,40 με 3,30 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Πάντως, οι τεχνικοί ταλαντωτές παρά τη τελευταία ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του +18% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου παραμένουν αρκετά μακριά από το χαρακτηρισμό της υπεραγορασμένης κατάστασης αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για τη συνέχιση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης.
Η μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) έχοντας μια διαγραμματική υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες τρείς προσπαθεί να πάρει ανοδικά το ορμητήριο των πωλητών στα 0,90 ευρώ. Η επιτυχημένη αρπαγή των 0,90 ευρώ θα παραχωρήσει στους αγοραστές έδαφος για την είσοδο της μετοχής μέσα στην περιοχή των 0,95 με 1,02 ευρώ. Προς το παρόν η μετοχή ναι μεν έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική ανοδική κίνηση από τα τωρινά χαμηλά του Σεπτεμβρίου της τάξεως του +15% αλλά για να δηλώσει αλλαγή τάσης και να αρχίζει να συμβαδίζει διαγραμματικά με τις υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να περάσει πάνω από τα 0,95 ευρώ. Μέχρι τότε η τάση θα είναι αδιαφανής προκαλώντας πισωγυρίσματα προς το επίπεδο των 0,872 με 0,865 ευρώ.
Το φερόμενο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον του ιταλικού fund ION Group έχει δώσει άλλον αέρα στη μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) σπρώχνοντας την τιμή της πάνω από το σημείο αντίστασης των 1,18 ευρώ. Μάλιστα η ένταση της διάσπασης ήταν τέτοια που η μετοχή πραγματοποίησε τον υψηλό όγκο των 5,28 εκατ. τεμαχίων ακουμπώντας ακόμα και τα 1,246 ευρώ δίχως όμως να έχει και την κατάλληλη συνέχεια. Το σημείο τώρα των 1,18 ευρώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς από τα μέσα του περασμένου Μαΐου έχουν αποτυπωθεί εκεί τρεις τοπικές κορυφές ισχυρής αναχαίτισης των αγοραστικών δυνάμεων. Αν στις επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιωθεί η ανοδική της καταστρατήγηση τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο ανηφορικός δρόμος για τα 1,34 ευρώ ή άνοδο +12,8% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”