Τα παιδιά μου μαλώνουν, πως θα το σταματήσω
Πολλοί γονείς συχνά αναρωτιούνται “Τα παιδιά μου μαλώνουν, πως θα το σταματήσω”.
Καταρχάς, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά σας να μαλώνουν ανεξαρτήτου διαφοράς ηλικίας.
Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να τα πηγαίνουν καλά και να τα κατευθύνετε προς πιο υγιείς τρόπους επίλυσης διαφωνιών μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ αδελφών. Οι οκτώ βασικές συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Φροντίστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού
Τα παιδία σας πρέπει να νιώθουν ότι τα εκτιμάτε και τα αγαπάτε όλα το ίδιο.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα αισθάνονται ότι πρέπει να ανταγωνίζονται για την στοργή και την προσοχή σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το εξής.
- Αφιερώστε ξεχωριστό χρόνο για το κάθε παιδί.
- Να τα αγκαλιάζετε και να τους χαμογελάτε πιο συχνά.
- Μην τα συγκρίνετε μεταξύ τους.
Αρκετά βοηθητικό επίσης είναι να έχει το κάθε παιδί κάποια προσωπικά του αντικείμενα. Αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται να μοιράζονται με κανέναν. Ίσως ένα δικό τους ντουλαπάκι ή συρτάρι. Στο οποίο όμως δεν θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση, ούτε καν εσείς. Θα πρέπει επίσης, να το κάνετε ξεκάθαρο ότι το κάθε παιδί μπορεί να έχει δικές τους δραστηριότητες στις οποίες δεν χρειάζεται να συμμετέχει και το άλλο παιδί. Αυτό όμως θα ισχύει για όλα τα παιδιά. Είτε για το μικρό προς το μεγάλο, είτε το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο θα τους δοθεί μια παραπάνω αίσθηση ελευθερίας.
Καθορίστε σαφείς οικογενειακούς κανόνες
Οι κανόνες θα δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν τι είναι σωστό και τι λάθος. Γράψτε αναλυτικά τους κανόνες και τοποθετήστε τους σε ένα σημείο του σπιτιού. Έτσι, θα μπορείτε να ανατρέξετε ανά πάσα στιγμή στους κανόνες και να δείξετε που έκανε λάθος. Φυσικά, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε όταν μια συμπεριφορά είναι σωστή. Δεν χρειάζεται οι κανόνες να δίνουν την αίσθηση της τιμωρίας και του φόβου.
Ας δούμε πως θα φτιάξετε αυτούς τους κανόνες:
- Γράψτε όλη η οικογένεια μαζί τους κανόνες. Συζητήστε την ώρα που θα γράφετε τους κανόνες. Ακούστε τις απόψεις των παιδιών. Τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να θυμούνται και να σεβαστούν τους κανόνες με αυτό τον τρόπο.
- Χρησιμοποιήστε κανόνες που έχουν θετικές συμπεριφορές και όχι απαγορεύσεις. Μπορείτε δηλαδή να γράψετε “Μιλάμε ευγενικά στους άλλους”.
- Καθορίστε μια τιμωρία για κάθε παρασπονδία. Αρχικά μπορεί να υπάρχει μια προειδοποίηση. Φυσικά και η τιμωρία θα πρέπει να καθοριστεί εξαρχής μέσω διαλόγου με τα παιδιά σας.
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα σας δώσει την δυνατότητα να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να μαλώνουν για μικρά καθημερινά πράγματα. Θα γνωρίζουν εξαρχής ποιος μπορεί να κάνει τι και πότε. Θα σέβονται τον χρόνο, τα πράγματα και τις αποφάσεις του άλλου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
- Σάββατο μπορεί να παίξει ο ένας ηλεκτρονικά και Κυριακή ο άλλος. Εξίσου μπορούν να καθοριστούν ώρες. Θυμηθείτε πως αν χρησιμοποιήσετε ώρες στο πρόγραμμα σας, να αφήσετε ένα διάστημα μεταξύ της αλλαγής για να μην υπάρξει πρόβλημα λόγω πιθανής καθυστέρησης.
- Τις μισές μέρες ο ένας θα μπαίνει πρώτος στο μπάνιο το πρωί και τις άλλες μισές ο άλλος.
- Μπορείτε να το κάνετε και με άλλα πράγματα όπως φαγητό ή ταινίες. Αν βάζετε τα παιδιά σας να διαλέξουν θα μπορούσατε να κάνετε το εξής. Μία μέρα της εβδομάδας διαλέγει το ένα τι θα φάτε, ενώ μια άλλη το άλλο.
Ορίστε μερικές προτάσεις ταινιών για όλη την οικογένεια, βρείτε τις εδώ.
Μην ξεχάσετε όμως. Στο πρόγραμμα θα πρέπει να μπουν και δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι εκτός από ελευθερίες, πρέπει να υπάρχουν και υποχρεώσεις. Να μαζέψει το τραπέζι. Ευθύνη να στρώσει το κρεβάτι και να συμμαζέψει το δωμάτιο. Οτιδήποτε μπορούν να αναλάβουν σαν ευθύνη ανάλογα την ηλικία τους.
Να αναφέρετε όταν κάνουν κάτι καλό
Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να επαναλάβουν μια καλή πράξη αν τους επιβραβεύσετε για αυτό. Όταν κάνουν κάτι καλό μην διστάσετε να τους πείτε μπράβο. Θα χαρούν και θα καταλάβουν ότι τους προσέχετε. Να αναφέρετε επίσης γιατί αυτό που έκαναν θεωρείται καλή πράξη. Η επιβράβευση περιλαμβάνει τα πράγματα που θα έχετε καθορίσει και με βάση αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως στο άρθρο. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι τα εξής:
- Μπράβο Γιώργο μου που έδωσες στον αδερφό το παιχνίδι την ώρα που έπρεπε.
- Συγχαρητήρια παιδιά που παίζετε μαζί και μιλάτε όμορφα μεταξύ σας.
- Ήταν πολύ καλή η κίνηση που έκανες σήμερα Γιώργο μου, θα ήθελες να δούμε μια ταινία που θα διαλέξεις εσύ απόψε?
Γίνετε το παράδειγμα για τα παιδιά σας
Είστε το πρότυπο των παιδιών σας. Τα παιδιά μου μαλώνουν. Μήπως μαλώνω και εγώ όμως? Τα παιδιά σας παρατηρούν και καταλαβαίνουν πως αντιμετωπίζετε διάφορες καταστάσεις. Δείξτε τους πως μπορούν να συζητάνε και όχι να τσακώνονται. Να προτείνετε λύσεις ήρεμα, χωρίς καυγάδες. Να δείχνετε σεβασμό στον άλλον και να ακούτε ειλικρινά τα λόγια του.
Συμβουλέψτε τα παιδιά
Σκεφτείτε το σαν να είστε ο προπονητής των παιδιών σας. Η δουλειά σας είναι να τους κατευθύνετε και να τους δίνετε συμβουλές. Όχι απλά για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά κυρίως πως να σκέφτονται για να βρουν τα ίδια τη λύση. Πως να συζητάνε αντί να μαλώνουν. Να μπορούν να διαπραγματεύονται για κάτι που θέλουν. Να μάθουν να παίζουν και να συνυπάρχουν ομαδικά. Και πολύ σημαντικό να μάθουν να είναι δίκαιοι με τους άλλους.
Την επόμενη φορά που θα δείτε τα παιδιά σας να διστάζουν ή να προσπαθούν να βρουν λύση για κάτι μπορείτε να παρέμβετε και να προτείνετε κάτι. Αν βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση ή τσακώνονται, μπορείτε να τα ρωτήσετε “Έχετε κάποια ιδέα για το πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα”.
Αφήστε να περάσει μερική ώρα από όταν μαλώσουν. Θα έχουν ηρεμήσει και θα σκέφτονται πιο καθαρά. Τότε ρωτήστε τα πως πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχαν συμπεριφερθεί για να μην μάλωναν εντέλει. Πολύ σημαντικό είναι να βοηθάτε τα παιδιά σας να κοινωνικοποιηθούν. Πηγαίντε τα σε μέρη με ξένα παιδιά. Θα μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά για να συμμετέχουν σε μια παρέα. Θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν ομαδικά παιχνίδια και να μοιραστούν πράγματα.
Αφήστε τα παιδιά να τα βρουν
Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά αυτό είναι το σωστό. Έχετε δώσει στα παιδιά σας την κατεύθυνση για το πως να μην μαλώνουν. Όταν έχουν μια διαμάχη είναι και αυτό μια θετική ένδειξη, δείχνει ότι προσπαθούν να λύσουν κάτι. Εσείς θα είστε εκεί και μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά είναι τα εξής:
- Κάντε υποστηρικτικά σχόλια. Μπράβο που προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα μεταξύ σας.
- Πετάξτε καμιά καλή ιδέα. Κάτι που θα τους ξεκλειδώσει αν η συζήτηση παγώσει.
- Υπενθυμίστε τους κανόνες για να δουν τι είναι σωστό και τι λάθος.
Αυτό είναι λοιπόν, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε “Τα παιδιά μου μαλώνουν”, “πως θα το σταματήσω”. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα έχετε σίγουρα μια καλύτερη καθημερινότητα. Έχετε κατά νου όμως το σημαντικότερο, την επικοινωνία. Να μιλάτε με τα παιδιά σας και να τα ακούτε προσεχτικά. Πρέπει να συζητάτε οικογενειακά και να μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματα σας. Είστε το πρότυπο για τα παιδιά σας, κάντε την αρχή.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα για το παιδί αλλά και όλη την οικογένεια εδώ.